Een huis moet je goed ventileren. Dit houdt in dat er voldoende frisse lucht het huis inkomt en de ‘oude’ lucht vervolgens weer naar buiten trekt. Voor jezelf is dit fijn, want je leeft een stuk prettiger in een ruimte waar de lucht lekker schoon en fris is. Bovendien is de vocht die in het huis blijft hangen niet goed voor onder andere jouw meubels, apparatuur en de muren. Het kan namelijk zorgen voor schimmel en huis, en dat wil je niet. Daarom is het belangrijk dat je jouw huis goed ventileert. Hoe doe je dit dan precies?

Slechte ventilatie

Wordt jouw huis slecht geventileerd? Dan kan dit dus leiden tot muffe geurtjes, huisstofmijt en schimmel. Dit neemt verschillende gezondheidsrisico’s met zich mee. Het is namelijk niet gezond om deze stoffen in te ademen en je kunt hier goed ziek van worden. Benauwdheid en verkoudheid komen veel voor bij huizen die niet goed geventileerd worden. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw huis wel goed geventileerd wordt.

Ramen en deuren open

Wat als eerste belangrijk is, is om regelmatig de deuren en ramen wat open te zetten en op die manier de kamers te luchten. Dit is vooral belangrijk tijdens en na momenten waarop er veel hitte vrijkomt, denk aan het douchen, koken en stofzuigen. Het is slim om dan een raam open te zetten. Doe dit het liefst tenminste een kwartier om voldoende frisse lucht naar binnen te laten, en laat het eventueel enkele uren goed doorluchten in het huis. Ook na bijvoorbeeld een nacht slaap is het door de uitgeademde lucht erg vochtig geworden in de kamer en is het slim om het even door te laten luchten. Voorkom ook dat er te veel vocht ontstaat op een plek die niet goed geventileerd is, door bijvoorbeeld de droogtrommel.

Ventilatiesysteem

Het openzetten van ramen en deuren helpt wat, maar zeker niet genoeg. De meeste huizen beschikken dan ook gewoon over een ventilatiesysteem. Dit is een systeem wat in het huis gebouwd zit dat ervoor zorgt dat het altijd goed doorlucht in huis en dat de oude lucht wordt weggevoerd en plaats maakt voor nieuwe, frisse lucht van buiten. Heb je dit niet in jouw huis? Dan is het zaak om te kijken naar de mogelijkheden als het gaat om ventilatiesystemen. Ventilatie voor gebouwen is makkelijk te installeren en is dan ook zeker aan te raden wanneer je dit momenteel niet in huis hebt. Naast ventilatiesystemen kan je bij DYKA ook terecht voor bijvoorbeeld een binnenriolering.