Een eigen huis is een kostbaar bezit. Letterlijk, soms, als er onzichtbare beschadigingen optreedt. Er zijn van die gebreken die je vaak pas laat ontdekt, zo laat dat de schade al fors is opgelopen en zich zelfs naar andere delen van je huis kan hebben uitgebreid.

Problemen op het dak leiden tot problemen in het hele huis

Een belangrijke plek waar onzichtbare beschadigingen kan ontstaan, is het dak. Je hebt hier doorgaans geen direct zicht op, en ziet het dus niet snel als er iets niet goed is. Heb je een dak met dakpannen, dan zal het je meestal wel opvallen als er eentje ontbreekt of als er meerdere scheefliggen. Heb je een plat dak, dan zal je echt regelmatig het dak op moeten om te controleren of de bedekking nog helemaal in orde is.

Wil je schade aan je hele huis voorkomen, dan is het zeker aan te raden dit te doen. Schade aan dakbedekking leidt er uiteindelijk toe dat er van bovenaf water het huis binnen kan komen, en zich zo door het hele huis kan verspreiden. Met een beetje pech eindig je niet alleen met schade aan je plafonds, maar ook aan je muren, vloeren en bezittingen.

Door te kiezen voor EPDM dakbedekking maak je de kans dat dit gebeurt een stuk kleiner. Deze folie wordt naadloos aangebracht, wat al minder kans op lekkage geeft, en zal niet af gaan brokkelen of poreus worden zoals bij veel andere varianten wel het geval is. EPDM gaat tot wel 50 jaar mee, vaak zonder ook maar één keer problemen te geven. Zeker het overwegen waard.

Als het rot is, is het rot

Een andere sluipmoordenaar binnen je huis kan houtrot zijn. Hout dat eenmaal rot is, wordt nooit meer ‘gezond’. De manier om dit te voorkomen, is door goed en regelmatig te verven. Niet alleen de delen die in het oog springen, maar juist ook de houten delen van je huis die je wat minder vaak ziet.

Door regelmatig te verven houd je het hout niet alleen in een betere conditie, je bent er op die manier ook snel bij als er toch ergens rot ontstaat. Een klein plekje kun je vaak nog weghalen en repareren, heeft de rot zich al volop uitgebreid ben je vaak een eind verder van huis. Inspecteer en verf alle houten delen van je huis, en voornamelijk de delen die zich buiten bevinden, dus heel regelmatig. Dat voorkomt grote schade op langere termijn. Zie het als een controle bij de tandarts: een klein gaatje in een kies kan worden verholpen, is de kies al half weggerot is er steviger ingrijpen nodig.