Ook met de koude maanden op komst, is het belangrijk om je huis periodiek te blijven onderhouden – zowel van buiten als van binnen. We vertellen je welke vier huishoudelijke klusjes je écht niet over het hoofd mag zien, waaronder CV onderhoud.

1. Wapen je tegen inbraak

Niet letterlijk natuurlijk, maar met een slim alarm in huis. Tegenwoordig zijn er allerlei diensten op de markt waarmee je huis al vanaf €14,95 beveiligd is, dag en nacht. Zo’n Alarm in huis-systeem schakelt automatisch uit- en in, en houdt dus altijd een oogje in het zeil. Want ook als je even de deur uit bent voor boodschappen kunnen inbrekers toeslaan. Sterker nog: elke 10 minuten vindt er een inbraak plaats in Nederland. Inbrekers worden steeds slimmer en dat vraagt om een slim alarm. Daarmee is je woning het hele jaar door beschermd. Wel zo geruststellend.

2. Is je cv nog oké?

Een slecht onderhouden cv-ketel zorgt voor allerlei kopzorgen. Zo kun je opeens onder een koude douche komen te staan. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Maar het is ook levensgevaarlijk: als je cv-ketel oud, onjuist geïnstalleerd of verwaarloosd is, kan deze brand of koolmonoxidevergiftiging veroorzaken. Periodiek cv-onderhoud is daarom van levensbelang. Laat je cv-ketel dus tweejaarlijks nakijken door een vakman. Installeer daarnaast ook koolstofmonoxidemelders zodat je wordt gealarmeerd bij het vrijkomen van de (geurloze!) koolstofmonoxide. Zo kun je jezelf en je gezin op tijd in veiligheid brengen.

3. Kom van dat dak af

De bomen worden steeds kaler en dat betekent: volle dakgoten. Met een ladder het dak opklimmen is nooit een klusje waar je echt naar uitkijkt. We snappen het. Maar de dakgoten laten voor wat ze zijn, is ook geen optie. Een volle dakgoot kan namelijk flink wat ellende veroorzaken: van lekkages tot vochtplekken in je muren en plafonds. Daarom is het verstandig om elk najaar de dakgoten van je woning te reinigen en alle bladeren, mos en modder te verwijderen. Daarmee voorkom je nare nattigheid in huis. Geen zin om dit klusje te klaren? Schakel dan een vakman in. Of sluit een abonnement af op een dakgootservice, zodat je hier nul omkijken naar hebt.

4. Schone schoorsteen

Niks gezelliger dan een knisperende open haard, vooral nu. Ervan genieten doen we zeker. Maar de schoorsteen een goede veegbeurt geven vergeten we vaak, en dat is link. Want elke dag vinden er maar liefst zo’n 13 woningbranden in Nederland plaats – en de schoorsteen is daarbij een van de grootste boosdoeners. Een schoorsteen die niet regelmatig geveegd wordt zit namelijk vol onverbrande deeltjes en andere ophopingen. En dat kan weer leiden tot een huis vol rook of zelfs brand. Gelukkig kun je dit makkelijk voorkomen door de schoorsteen minstens één keer per jaar te vegen. Als je twee linkerhanden hebt kun je ook hiervoor een vakman inschakelen. Makkelijker dan dat wordt het niet: wees slim, stook schoon.