Ben je van plan te gaan graven? De tuin renoveren of ga je een nieuw huis bouwen? Of misschien ben je van plan een zwembad of vijver aan te leggen in de achtertuin. Komt hierbij een graafmachine aan te pas, dan gelden hiervoor wel enkele regels en plichten. Zo ben je bijvoorbeeld verplicht een Klic melding te doen bij het Kadaster. Niet alleen zijn zij dan op de hoogte van jouw graafwerkzaamheden, ook ontvang jij alle informatie rondom de kabels en leidingen onder de grond op jouw graafplek. Ga je met de hand graven, dan is het niet verplicht een melding te doen. Het wordt echter wel geadviseerd wanneer je bijvoorbeeld van een handgrondboor gebruik gaat maken. Deze kan namelijk ook schade aan kabels en leidingen veroorzaken. 

Wat is de KLIC

Klic staat voor Kabels en Leidingen Informatie Centrum. Een Klic melding wordt gedaan bij het Kadaster. Je ontvangt na de melding alle kabel- en leidinginformatie over de plek waar je gaat graven. Deze dien je goed na te kijken en te controleren. Je wilt immers niet dat je per ongeluk bij de graafwerkzaamheden een kabel raakt, waarmee de hele buurt gedupeerd is. De informatie die je ontvangt wordt dan ook gebruikt om graafschade en gevaarlijke situaties te voorkomen. Deze informatie dient tijdens de graafwerkzaamheden op de locatie aanwezig te zijn. 

Wat te doen als de informatie onjuist is

Heb je een melding gedaan en alle kabel- en leidinginformatie ontvangen, maar blijkt de informatie niet juist te zijn? Dan dien je dit direct te melden. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de locatie van een kabel of leiding meer dan één meter afwijkt van de locatie op één van de kaarten. Of misschien heb je een kabel of leiding ontdekt die niet op de kaarten staat of mis je juist een kabel die wel op de kaarten staat. Het Kadaster informeert in dat geval de netbeheerder en door dit direct te melden kan de kwaliteit van de kaarten verbeterd worden en na de melding kun je weer verder met de graafwerkzaamheden.  

Waarom melding doen van de graafwerkzaamheden

De Klic melding is verplicht, maar waarom eigenlijk? Ondergronds liggen heel wat leidingen en kabels verstopt. Bovengrondse leidingen zien we natuurlijk direct liggen en kunnen dan ook eenvoudig in kaart gebracht worden. Ondergronds is dat natuurlijk niet zo. Om gevaarlijke situaties te voorkomen, dien je dan ook de melding van je graafwerkzaamheden te doen. Je wilt immers niet een leiding raken die zorgt voor een ontzettend grote explosie. De afgelopen jaren zijn er al heel wat leidingen en kabels in kaart gebracht. Toch kan een leiding of kabel net even wat anders ondergronds liggen, dan op de kaart. Controle van de Klic is dan ook erg belangrijk. Je kunt dit doen door proefsleuven te graven, voorsteken in je werk, detectieonderzoek uitvoeren of overleg voeren met de netbeheerder. Er zijn verschillende bedrijven die je hierbij kunnen helpen. Zeker wanneer het erg belangrijk is om tot de centimeter nauwkeurig te hebben waar de kabels liggen, is een gespecialiseerd bedrijf de beste keus.