Nu het aantal zzp’ers en kleine ondernemers aan het stijgen is, is de vraag naar een woning met een deel dat voor het bedrijf kan worden gebruikt ook groter aan het worden. Als je een woning wilt kopen waarbij dat het geval is moet je opletten hoe de bedrijfswoning hypotheek wordt geregeld. Want bij een bedrijfswoning heb je te maken met de nodige haken en ogen. Dat begint al bij de definitie van wat nu eigenlijk een bedrijfswoning is. Zelfs als je officieel een bedrijfswoning hebt gevonden is het niet meteen duidelijk welk type hypotheek daarbij past.

Definitie van een bedrijfswoning

Om een woning als bedrijfswoning te kwalificeren is het niet voldoende als een kamer in de woning wordt ingericht als kantoor. Als de woning op grond staat die de bestemming ‘wonen’ heeft mag zo’n woning per definitie geen bedrijfswoning worden genoemd. Bij woningen met een aparte ingang voor het woongedeelte en een ingang voor het bedrijfsgedeelte is er wel sprake van een bedrijfswoning. Dat is ook het geval als de woning bouwkundig gesplitst is in een gedeelte om in te wonen en een gedeelte om in te werken.

Zelf kiezen bij twee ingangen

Voor de financiering van een bedrijfswoning heb je de meeste vrijheid als er sprake is van een pand met twee ingangen, dus één voor de woning en één voor het bedrijf. Door de belastingdienst wordt zo’n woning beschouwd als één geheel. Voor de bedrijfswoning hypotheek heb je dan de vrijheid om die te financieren vanuit een particuliere hypotheek of een bedrijfshypotheek. Bij een particuliere hypotheek is er geen sprake van belastingaftrek. Bij een zakelijke hypotheek wel, maar het nadeel van een zakelijke hypotheek is, dat daarmee niet het volledige aankoopbedrag van de bedrijfswoning kan worden gefinancierd. Daarvoor is des aanvullend kapitaal nodig.

Complicaties bij bouwkundig gesplitste woningen

Wie een bedrijfswoning wil financieren waarbij er een bouwkundige splitsing is tussen het woongedeelte en het werkgedeelte heeft een flinke uitdaging. Voor het woongedeelte moet dan een particuliere hypotheek worden afgesloten en voor het bedrijfsgedeelte een zakelijke hypotheek. Dat is best ingewikkeld, omdat het woongedeelte doorgaans groter is dan het werkgedeelte. Om te bepalen hoe die scheiding tussen privé en werk precies moet worden ingevuld is een beoordeling van een taxateur nodig. Op basis van die taxatie wordt bepaald welk deel particulier en welk deel met een bedrijfswoning hypotheek moet worden gefinancierd.

Bedrijfswoning gedeeltelijk aanschaffen vanuit vermogen

Wie een bedrijfswoning wil financieren vanuit een particuliere of een zakelijke hypotheek kan daarvoor een een kredietverstrekker gaan. Er wordt door zo’n partij een voorstel gedaan over de hoogte van de hypotheek die je kunt krijgen. Bij een particuliere hypotheek kijkt men naar je inkomen uit het bedrijf. Als je een bedrijfshypotheek wilt aanvragen moeten er allerlei documenten worden overlegd betreffende de prestaties en de toekomstverwachtingen van je bedrijf. Een aanvullende eis bij een zakelijke hypotheek is, dat de omzet van je bedrijf voor minstens 30 procent moet worden behaald vanuit de bedrijfsruimte die onderdeel is van je bedrijfswoning.

Tip: FinaForte