Yes, je eerste woning is in de pocket! Je hebt een leuk appartement of huis gevonden en gaat binnenkort voor het eerst op jezelf wonen. Je hebt jarenlang kunnen genieten van eten dat voor jou werd gemaakt. Je kleding werd gewassen en je had geen kosten van het huis als gas, water en licht. Een heerlijk gevoel en eigenlijk sta je daar niet bij stil als je nooit op jezelf hebt gewoond. Maar wat heb je nodig als je op jezelf gaat wonen? En hoeveel kost dat? Bekijk de belangrijkste kosten én een handige checklist!

Gas, water en licht

Super belangrijk, zonder verwarming, douche en elektriciteit kom je niet ver. Zoek een energiemaatschappij die in jouw woning een voordelig pakket aanbiedt. Gebruik hiervoor vergelijkingssites.

Hou je uitgaven bij

Als je op jezelf gaat wonen, verandert er veel in je uitgavenpatroon. Je moet niet alleen huur en verzekeringen betalen, maar bijvoorbeeld ook boodschappen. Houd in het begin een digitaal huishoudboekje bij om te kijken hoeveel je per maand uitgeeft. Je zult ook veel meer post krijgen. Zorg voor een overzichtelijke administratie, zodat je alles snel terug kunt vinden.

Provider voor tv en internet zoeken

Geen leven zonder internet, toch? Kijk bij het kiezen van een provider vooral even of ze wel leveren in jouw buurt. Check bij een huurovereenkomst bij je verhuurder of dit al geregeld is.

Zorg voor een buffer

Als je op jezelf gaat wonen, kun je te maken krijgen met onverwachte uitgaven of een daling van je inkomen. De koelkast of de stofzuiger kan kapotgaan. Of je kunt je baan verliezen. Zorg voor een buffer om dit soort schokken op te vangen. Een goede vuistregel is om twee maanden inkomen achter de hand te houden. Als je geen of onvoldoende buffer hebt, begin dan nu om maandelijks een vast bedrag opzij te zetten op een spaarrekening.