Dat is natuurlijk maar de vraag. En je wilt er niet achterkomen dat er nog heel wat te wensen over is zodra de vorst toeslaat!

Duurt het niet lang meer voordat de winter voor de deur staat? Dan heb je werkelijk geen moment te verliezen wanneer je de isolatie van je woning niet volledig vertrouwt. Daarnaast kunnen er natuurlijk ook andere oorzaken zijn voor warmteverlies of koud die je woning binnen weet te dringen. Al die verschillende oorzaken hebben diverse gevolgen – plus manieren om die te voorkomen of verhelpen. Voor een handig overzicht hebben we een lijst opgesteld met de meest voorkomende daarvan.

Isolatie

Slechts een klein gaatje of kiertje veroorzaakt wellicht een ontzettend groot probleem. Door slechts een op het oog minuscule opening kan een hele hoop warmte ontsnappen. En kou wurmt zich dan juist naar binnen. Dit kunnen gaten en spleten zijn in een wand, plafond, deur of raam. Dicht die zo snel en grondig mogelijk af. Controleer bovendien of de opening onder je deur niet de oorzaak zijn. Breng in dat geval tochtstrips aan om je woning beter te isoleren.

Rookkanalen

Wellicht overbodig om te vermelden, maar je zet je rookkanalen uiteraard open zodra je je open haard aansteekt. Vergeet die niet weer dicht te doen zodra je het vuur hebt gedoofd, anders zit je alsnog in de kou.

Ventilatie

Het lijkt tegenstrijdig om te zeggen dat je juist wel je deuren en ramen af en toe open moet zetten tijdens de koudere periodes maar dat doen we bij deze toch. Frisse lucht is namelijk essentieel om het binnen leefbaar te houden.

Verwarming ontluchten

Komen er vreemde, klotsende geluiden uit je radiatoren? Dat is een vaak voorkomend probleem. Er zitten in dat geval luchtbellen in, die zorgen dat de warmteafgifte beperkt wordt. Ontluchten is de enige manier om dat op te lossen.

CV-ketel wintercheck

Wanneer er één apparaat is waar jij in de winter op moet kunnen vertrouwen, is het je cv-ketel wel. Die moet sowieso het hele jaar perfect functioneren, anders krijg je bijvoorbeeld geen warm water uit je keukenkraan of in je douche. Wanneer je problemen met je ketel ondervindt, haal je er het liefst zo snel mogelijk een expert bij. Die kan hopelijk de nodige reparaties verrichten. Zo niet, dan is je cv ketel vervangen de beste optie.

Verlichting

Een lagere energierekening krijg je wanneer je je huis zo goed mogelijk isoleert. Je hoeft immers minder te stoken om warmte op te wekken en te behouden. Hetzelfde geldt voor verlichting, want die ontsteek je veel eerder op de dag, aangezien het in de herfst- en wintermaanden veel eerder donker wordt. Beter gebruik je daarom energiebesparende lampen.

Kranen en afvoer buiten

De vorst is de grootste vijand van je buitenkraan. Draai die dan ook helemaal dicht zodra je die aan het einde van de herfst – of daarvoor al zelfs – niet meer gebruikt. Kijk ok je hemelwaterafvoer goed na of er geen takjes, blaadjes en ander al dan niet natuurlijk afval in zit. Verwijder dit alles om verstoppingen te voorkomen.

Thermostaat

‘s Avonds en ‘s nachts is het huis al lekker opgewarmd genoeg. Dan kan de thermostaat wel uit zodra je onder de dekens kruipt. Die schakel je de volgende dag weer in om de boel weer op te warmen. Bang dat je dit vergeet? Stel dan een timer in!