Het houdt veel ondernemers uit hun slaap: cashflow. Zeker in deze uitdagende tijden. Helaas worden de cashflowproblemen vaak pas laat opgemerkt. Aan de accountant de taak om op het laatste moment nog een poging te doen om de ondernemer te helpen. En dat is vaak al te laat. Tijd om inzicht te krijgen in de toekomstige cashflow. Daar heeft zowel de accountant als de ondernemer profijt van.

De financiële graadmeter 

De cashflow is ontzettend belangrijk voor bedrijven. Het is de graadmeter om te zien hoe financieel gezien je bedrijf er voor staat en hoe gezond je bedrijf is. Een negatieve cashflow kan grote gevolgen hebben. Zelfs bij succesvolle bedrijven kan een gebrek aan cashflow zorgen voor een faillissement. Grip op je cashflow is dus ontzettend belangrijk. Hier speelt ook een belangrijke rol voor accountancy. Zij kunnen helpen de cashflowpositie van hun klanten te verbeteren. 

Cashflow voorspellen

Door processen te standaardiseren krijgen accountants veel meer mogelijkheden om hun klanten proactief te ondersteunen. Met beschikbare data uit de administratie uit het verleden, gecombineerd met data science als machine learning, kan je vooruitkijken. En biedt de mogelijkheid om inzicht te krijgen in de toekomstige cashflow.

Exact heeft een tool ontwikkeld die gebruikers inzicht geeft in de toekomstige cashflow. Zo kijkt de tool – op basis van beschikbare informatie in de debiteuren en crediteuren – welke geldstromen er op korte termijn in- en uitgaan. Ook houdt de tool rekening met btw-stromen. Zo kan je op korte termijn inzicht krijgen in de liquiditeitspositie van een onderneming. 

Inzicht in de verwachte factuur

Daarnaast kan deze tool ook voorspellen wat de te verwachten betaaldatum van een verkoopfactuur wordt. Hierbij wordt gekeken naar de betalingstermijn op de factuur. Maar daarbij heeft Exact een model gebouwd waarbij er op basis van een aantal elementen en de historie een voorspelling kan worden gemaakt van wat de ‘days to cash’ is van een verkoopfactuur. Vervolgens kan je ook zien hoe deze voorspelling is opgebouwd en kan je inzomen op de details. Als accountant heb je zo snel informatie bij de hand van je klant en krijg je meer grip op wat er op een bepaalde dag of in een bepaalde maand gebeurt.

Drie maanden vooruit

Met deze tool wordt er een eerste stap gezet richting een nieuw en voorspelbaar cashflowmodel.. Naast de debiteuren, crediteuren en btw neemt Exact in dit model ook alle elementen van de in- en uitgaande geldstromen mee. Zo kan er een zeer complete voorspelling worden gedaan van de cashflow van maximaal 3 maanden. Dit kan je als accountant goed gebruiken wanneer je je klant adviseert. Stel, de cashflowvoorspelling valt negatief uit. Dan kun je dit aangeven aan de klant en samen kijken wat er aan de hand.  Vervolgens kunnen de juiste acties worden ondernomen om te zorgen voor een positieve cashflow, zodat deze negatieve voorspelling niet uit komt. 

Ook de cashflow van je klanten voorspellen?

Benieuwd hoe je als accountant ook inzicht krijgt in de cashflow van je klanten, zodat je je klanten het juiste advies kan geven. Ga voor meer informatie naar Exact voor Accountancy.