Er zijn genoeg ondernemers in Nederland die voor hun boekhouding een programma als Excel te gebruiken. Staat dit programma al op jouw computer? Dan maak je geen extra kosten voor een boekhoudprogramma. Dit lijkt ideaal, maar toch is dit vaak niet het geval. Als je Excel gebruikt voor jouw boekhouding moet je alle transacties en facturen namelijk handmatig invoeren. Kies je voor een boekhoudprogramma? Dan is dit verleden tijd. Toch twijfel je mogelijk of zo’n programma iets voor jou is. Om jou het laatste zetje in de juiste richting te geven, zetten we hier de voordelen van het gebruik van een boekhoudprogramma op een rijtje.

Koppeling met zakelijke rekening mogelijk

De meeste boekhoudprogramma’s beschikken over een koppeling voor jouw zakelijke rekening. Nu zie je mogelijk niet direct in wat hier het voordeel van is. Toch ervaar je de nodige voordelen als je jouw zakelijke rekening aan het programma koppelt. Het grootste voordeel van zo’n koppeling is dat het jou flink wat tijdwinst oplevert. Je hoeft de transacties van de zakelijke rekening namelijk niet langer handmatig in te voeren. Het boekhoudprogramma neemt deze automatisch over en dat scheelt jou behoorlijk wat tijd.

Facturen versturen vanuit een boekhoudprogramma

Naast een koppeling met jouw zakelijke rekening bieden de meeste boekhoudprogramma’s jou ook de mogelijkheid om facturen te versturen vanuit het programma. Kies je voor zo’n programma? Dan kost boekhouden jou voortaan nog minder tijd. Het boekhoudprogramma koppelt in dat geval namelijk de transacties van jouw zakelijke rekening aan de verstuurde en ontvangen facturen. Hierdoor hoef jij deze niet langer zelf bij elkaar te zoeken.

Overal toegang tot jouw boekhouding

Kies je voor een online boekhoudprogramma? Dan is één van de grootste voordelen dat je altijd en overal toegang hebt tot jouw boekhouding. Waar je offline software alleen kunt gebruiken op de computer waarop het programma geïnstalleerd staat, is dit bij online boekhouden niet het geval. Nee, want jouw boekhouding staat in dat geval namelijk volledig online. Dit betekent dat je bijvoorbeeld ook vanuit huis toegang hebt tot jouw boekhouding. Bovendien kun je de boekhouding bekijken vanaf verschillende apparaten. Zo is de administratie bijvoorbeeld ook inzichtelijk via een tablet of smartphone als je kiest voor online boekhouden.

Papieren bonnetjes makkelijk inscannen

Veel bedrijven versturen hun facturen tegenwoordig digitaal. Toch is de kans groot dat je zo nu en dan nog een papieren factuur ontvangt. Deze moet je handmatig toevoegen aan jouw administratie. Bij de meeste boekhoudprogramma’s kan dit simpelweg door er een fotootje van te maken. Op deze manier kost het jou maar weinig tijd om jouw volledige boekhouding te automatiseren. Wil je een papieren factuur omzetten naar een digitale factuur middels een foto? Kies dan wel voor een boekhoudprogramma met app. Foto’s van bonnetjes uploaden is zodoende namelijk een fluitje van een cent. Zoek je nog zo’n programma? Klik hier en schaf er vandaag nog eentje aan.

Automatische back-ups

Doe je jouw boekhouding nog op papier? Dan verzamel je alle facturen waarschijnlijk in een ordner. Als er brand uitbreekt in jouw bedrijf, is de kans aanwezig dat jouw boekhouding verloren gaat. Dit is niet het geval wanneer je een online boekhoudprogramma gebruikt. Zo’n programma maakt namelijk automatische back-ups. Crasht jouw computer of gaat deze verloren bij een brand? Dan gaat jouw boekhouding niet verloren. In de online omgeving vind je namelijk de meest recente versie van jouw boekhouding terug.