Bij de inrichting van een kantoorruimte komt heel wat kijken. Welke indeling maak je, wie zit waar? Werk je met afgesloten ruimtes of met een open indeling? Maar ook: ga je ervan uit dat medewerkers iedere dag op kantoor werken, of is het de bedoeling dat nooit iedereen tegelijk op kantoor aanwezig is, en is thuiswerken min of meer een vereiste?

We worden steeds flexibeler

De inrichting van een modern kantoor valt niet meer te vergelijken met hoe kantoren er een aantal jaar geleden uitzagen. Voor de komst van snel internet altijd en overal, de laptop en de smartphone, was er feitelijk maar één plek waar je je werk kon doen: op kantoor. Aan je eigen bureau, waar je altijd zat, en waar al je spullen op lagen.

Tegenwoordig is dat wel anders. We zijn al lang niet meer gebonden aan een vaste werkplek, niet in het bedrijf, maar ook niet erbuiten. Steeds meer kantoren passen hier hun inrichting op aan. Het is niet langer nodig om iedereen een vaste plek te geven, nu bestanden waaraan wordt gewerkt in de regel digitaal worden opgeslagen, en niet meer op het bureau liggen. Een vaste desktop gebruiken de meeste mensen ook niet meer, een laptop is de standaard, en die kun je feitelijk op ieder bureau neerzetten om eraan te werken. Flexplekken vind je binnen bijna ieder kantoor, en thuiswerken is eerder regel dan uitzondering. Op steeds meer kantoren werken dan ook meer mensen dan dat er werkplekken zijn: het is simpelweg niet nodig om iedereen een plek te geven, als toch nooit iedereen er tegelijk is.

Een gezonde inrichting van het kantoor

Uiteraard wordt de inrichting van een werkplek aangepast aan het soort werk dat er wordt verricht, soms zelfs per medewerker. Een medewerker die veel telefoneert, kun je beter niet naast iemand anders zetten voor wie dat ook geldt, of juist naast iemand die enige stilte nodig heeft om zich te kunnen concentreren. Door flexplekken te creëren laat je deze indeling grotendeels aan de medewerkers zelf over, al is het goed om zo hier en daar ‘stilteplekken’ te creëren. 

Naast een efficiënte indeling, is ook een gezonde inrichting van belang. Er is steeds meer aandacht voor het belang van een goede ventilatie, juist ook op de werkplek. Daarnaast is het, zeker als er steeds andere mensen aan een werkplek zitten, van groot belang dat deze schoon blijven. Op ieder bureau een fles schoonmaakmiddel plaatsen om zowel de handen als het bureau schoon te maken is dan ook zeker geen overbodige luxe. Vergeet ook de papier dispenser in dat geval niet, zodat de handen en het werkblad ook weer droog kunnen worden gemaakt. Daarnaast is het uiteraard de bedoeling dat medewerkers thuisblijven, al dan niet werkend, bij gezondheidsklachten die anderen nadelig kunnen beïnvloeden. De tijd dat doorwerken met een flinke verkoudheid of koorts stoer was, ligt nu echt achter ons.