We hebben er allemaal steeds meer van: abonnementen. Er komen steeds meer zaken waar we ons op kunnen abonneren, en we doen het gretig. Prima, maar let wel op. Want je zal niet de enige zijn die vergeet bepaalde abonnementen te hebben afgesloten, terwijl je er wel maandelijks voor betaalt. Of, en dat gebeurt misschien nog wel vaker, abonnementen afsluiten die op het moment van afsluiten heel aantrekkelijk geprijsd waren, maar inmiddels zeker niet meer de goedkoopste in hun soort zijn. Regelmatig al je abonnementen even doorlopen kan dus echt geen kwaad.

Stap 1: breng alles eens goed in kaart

Je abonnementen allemaal in kaart brengen, is de eerste stap als je geld wilt gaan besparen. Misschien kom je wel abonnementen tegen waarvan je niet eens meer wist dat je ze had. Die kun je direct opzeggen, en dat scheelt je altijd geld. Makkelijk verdiend! Daarnaast loont het de moeite om eens op papier te zetten waarvoor je nu precies abonnementen hebt. Heb je bijvoorbeeld nog steeds een abonnement voor vaste telefonie terwijl je niet eens meer een vaste telefoon in huis hebt? Dan ben je echt niet de enige. Zonde is het wel, want je betaalt voor iets dat je niet eens meer kunt gebruiken. Even kijken of je dit niet beter op kan zeggen, is dus zeker geen overbodige luxe.

Stap 2: wat kan er weg en wat kan er goedkoper?

Als je alles in kaart hebt gebracht, kun je abonnementen op gaan zeggen. Dat kan lekker wat besparingen opleveren! Nu is echter ook het moment aangebroken om eens naar de inhoud te gaan kijken. Ga bijvoorbeeld je internet vergelijken met dat van andere providers, en kijk vooral naar de prijs. Misschien heb je jouw abonnement destijds afgesloten omdat er een mooie aanbieding was, waardoor je veel geld kon besparen. Als deze aanbieding tijdelijk was, bijvoorbeeld de eerste zes maanden, kan het geen kwaad om nu weer eens te kijken of er ergens anders niet weer een goede aanbieding te vinden is. Zo kun je weer een tijdje profiteren van een aanbod dat misschien beter is dan wat je nu hebt.

Ook je mobiele abonnementen vergelijken met wat er nu te koop is, is geen overbodige luxe. Deze markt is volop in beweging, met steeds weer nieuwe aanbiedingen en mogelijkheden. Misschien kun je voor hetzelfde bedrag wel veel meer data krijgen dan je nu hebt, zonde om dat te laten liggen!