Zeker nu thuiswerken steeds normaler wordt, zitten we soms hele dagen aan onze laptop gekluisterd. Dat is fijn, althans, het zorgt ervoor dat we ons werk op iedere plek die we maar willen kunnen doen en niet meer per se naar kantoor hoeven. Maar er zijn ook heel wat mensen die tijdens het werken met hun laptop tegen aardig wat problemen oplopen. Hoe kun je deze voorkomen of verhelpen?

Als je er last van je lijf van krijgt

Heb je last van je lijf als je veel aan je laptop werkt? Je bent de enige niet. De laptop in zijn pure vorm, dus zonder accessoires, is niet ontworpen om urenlang aan te werken. Het is onmogelijk om een ergonomisch verantwoorde houding aan te nemen als het toetsenbord en de monitor aan elkaar vast zitten in een hoek van 90 graden. Je zal altijd naar beneden moeten kijken om het scherm te kunnen zien, en dat levert een pijnlijke nek of rug op. Daarnaast is ook het toetsenbord van de meeste laptops niet gemaakt om urenlang mee te werken, net als de muis. Werk je veel aan je laptop, dan doe je er dus goed aan om deze uit te breiden met de juiste accessoires. Zorg er met een standaard, een los toetsenbord en een losse muis en eventueel een losse monitor voor dat je op de juiste manier aan je laptop kunt werken, zonder klachten te krijgen.

Als de accu steeds minder goed werkt

De accu is het meest kwetsbare deel van een laptop. Net als iedere batterij wordt hij naarmate je hem met je laptop oplader oplaadt, en vervolgens weer leegt door hem te gebruiken, steeds een beetje minder goed. Het gevolg is dat je steeds minder lang met je laptop accu doet, en hem vaker moet opladen.

Dat kun je natuurlijk opvangen door op de momenten waarop je op een vaste plek zit de laptop standaard aan de laptop oplader te leggen, zodat je de accu niet gebruikt. Als je thuiswerkt is dat vaak geen probleem. Wil je je laptop kunnen gebruiken op plekken zonder stopcontacten, en lukt dat echt niet meer? Overweeg dan een nieuwe accu te plaatsen, of, als dat niet mogelijk is, een nieuwe laptop te kopen.

Als hij traag wordt of steeds vastloopt

Doet je laptop niet wat je wilt? Is hij erg traag of loopt hij vaak vast. Erg vervelend! Er zijn verschillende oorzaken die deze problemen kunnen geven. Misschien is de schijfruimte bijna vol, daar wordt een laptop vaak traag van. Controleer ook of je van alle software die je gebruikt, inclusief het besturingssysteem, wel de nieuwste versie hebt. Vaak kom je door de boel eens flink op te ruimen en bij te werken al een heel eind. Blijft je laptop toch vastlopen of is hij nog steeds niet vooruit te branden? Dan zou het, zeker als je laptop al wat ouder is, zo kunnen zijn dat hij zijn beste tijd gehad heeft, of niet is opgewassen tegen het soort werk dat je erop wilt doen. Laat je in dat geval goed adviseren over een nieuwe laptop waar je wel weer even mee vooruit kunt.