Carnaval, het gezelligste feest onder de rivieren! Door heel Brabant en Limburg wordt dit gezellige feest gevierd. Toch is dit feest ook erg in trek bij de mensen boven de rivieren. Elk jaar komen duizenden mensen naar brabant of limburg om carnaval te vieren. Op de meeste plekken ben je meer dan welkom. Of je nu een enthousiaste carnavaller bent of, je voor het eerst gaat, het is belangrijk je goed voor te bereiden. Bij carnaval hoort natuurlijk carnavalskleding dames maar ook voor heren. Maar er komt meer bij de voorbereiding kijken dan alleen een leuk kostuum. Op sommige plaatsen gelden andere gebruiken, waarvan het leuk is om op de hoogte te zijn.

Carnavalskleding uitzoeken!

De carnavalskleding is een van de belangrijkste aspecten van de carnaval. Wat voor kleding je draagt hangt vaak af van het gebied waar je carnaval viert. In de West-Brabantse plaats Bergen op Zoom hebben ze bijvoorbeeld hun eigen kleding en muziek. Ook Tilburg heeft een echte eigen carnavalscultuur. Maar in de meeste plaatsen kun je zelf je eigen kostuum kiezen. De meeste carnavalswinkels zullen carnavalskostuum heren en dames hebben. Hier kun je meestal een leuk en geschikt pak kopen. Er zijn allerlei soorten kostuums, je kan je eigen kostuum samenstellen of een geheel kostuum kopen. Dit kunnen kostuums van beroepen, personages of tijdperken zijn. Op internet kun je inspiratie voor een kostuum opdoen.

Bereid je voor op de gebruiken in de stad

Niet alleen kennen veel plekken hun eigen carnavalscultuur, er gelden vaak ook andere gebruiken, in elke stad. In de meeste steden zal je, bonnen kunnen kopen, om mee te betalen. Met deze bonnen ben je goedkoper uit als je bijvoorbeeld 5 dagen gaat carnavallen. De tijden waarop de cafés sluiten kunnen ook verschillen, maar in de meeste steden zal dit omtrent de veiligheid om 2 uur zijn. In sommige steden heb je ook bepaalde rituelen of toneelstukken om de carnaval af te sluiten. Dit kan bestaan uit een toespraak maar soms wordt er ook iets symbolisch in brand gestoken hierbij. Ook overdag zijn er in de meeste steden verschillende activiteiten voor jong en oud. Voor kinderen worden er vaak leuke ballen georganiseerd en voor volwassenen kroegentochten. In deze tochten ga je alle cafés af.

Waar koop ik de beste carnavalskleding?

Carnavalskleding kun je kopen bij verkleedwinkels, in Brabant en Limburg zijn zelfs hele zaken met alleen maar carnavalskleding. Het assortiment is hier vaak behoorlijk uitgebreid, vooral in de grotere zaken.Deze beschikken vaak over een groot magazijn. Let wel op dat je niet te laat bent met het kopen van de carnavalskleding. Rond de carnavalsdagen, is er vaak een grote drukte, waardoor je niet lekker zal kunnen winkelen.Wanneer je niets gevonden krijgt naar je smaak of je te laat bent begonnen met inkopen, kun je ook online kijken. De meeste grote carnavalszaken zullen ook een makkelijke online webshop hebben. Maar online kun je ook andere webshops vinden, je kunt verkleedkleding kopen vanuit de hele wereld. Op deze manier vind je altijd iets dat goed bij je past en kun je de prijzen goed met elkaar vergelijken. De webshops kunnen verschillende services hanteren. Dit kan een groot verschil in de verzendkosten maken.