Als je duurzamer wilt leven, moet je niet te veel meedoen aan ‘fast fashion’. Je zou minder moeten shoppen bij grote, goedkope modeketens. Shop in plaats daarvan vaker tweedehands of kies voor duurzame kledingmerken. Bij modeketen Appel & Ei kun je tweedehandskleding wegbrengen en bij verkoop van jouw producten ontvang je een leuke prijs. Daarnaast kun je er zelf ook leuk winkelen. De collecties zijn niet ouder dan een seizoen en er wordt alleen kleding verkocht dat eruitziet als nieuw. Gegarandeerd mooie, stijlvolle kleding voor een klein prijsje dus.
Het concept van Appel & Ei
Appel en Ei heeft winkels door heel Nederland. Het zijn volwaardige winkels die niet onderdoen voor alle grote ketens in de steden. Wanneer je thuis kleding hebt liggen die je niet meer draagt, maar er nog wel mooi uitziet, kun je dit brengen bij een filiaal van Appel & Ei. Zij beoordelen de kleding en kiezen welke kledingstukken ze in de winkel hangen en tegen welke prijs. Wanneer een kledingstuk verkocht wordt, ontvang je 40% van de opbrengst. Jouw kleding hangt gedurende 6 weken in de winkel en daarna kun je ervoor kiezen om het bedrag te laten uitbetalen op een rekening. Je kunt het uiteraard ook gebruiken om er een mooi nieuw item voor te kopen in de winkel.
Eisen aan de kleding
Om te zorgen dat er alleen mooie en stijlvolle kleding in de winkel komt te hangen, zijn er een aantal eisen aan de inbreng van klanten. Zo moeten kledingstukken eruitzien als nieuw. Er mogen vanzelfsprekend geen pluisjes en halen aan zitten. Daarnaast mag de kleding niet ouder zijn dan een seizoen. Je hoeft dus geen outfits van 10 jaar geleden in te brengen, want laten we eerlijk zijn, er is een reden dat je deze kleding niet meer draagt. Daarnaast hangt er alleen kleding in de winkel die past bij het seizoen. Dit betekent dat je in het voorjaar kleding inbrengt voor de zomer en in het najaar breng je kleding in voor de winter. Je hoeft in november niet aan te komen zetten met korte topjes, want die zullen logischerwijs niet verkocht worden in de daaropvolgende zes weken.