Het is een probleem waar we al jaren over praten en dat nog steeds niet opgelost is, het plastic-probleem. Kijk in de berm, loop langs een volle prullenbak of laat je oog vallen op de graskant, overal ligt tegenwoordig plastic. In een maatschappij waarin niet iedereen zich geroepen voelt om zijn afval op te ruimen, moeten we het hebben van de huishoudens waarin plastic netjes wordt gescheiden. Dit is heus niet altijd makkelijk en daarom geven we in dit blog een aantal handige tips om eenvoudig plastic te scheiden.

Haal geen plastic in huis

Hoe minder plastic je in huis hebt, hoe makkelijker het is om plastic te scheiden. In de supermarkt liggen tegenwoordig steeds meer producten zonder plastic verpakking, zoals groente en fruit. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld een katoenen zak mee te nemen, waar je groente en fruit in meeneemt, zodat je niet voor elke tomaat een plastic zak van de rol hoeft af te scheuren. Kies dus wat vaker bewust voor een product zonder plastic verpakking en je zult merken dat jouw plastic afval in huis afneemt.

Sla het plastic tijdelijk op

Wanneer je geen zin hebt om meerdere keren op een dag naar de plastic afvalzak in de schuur te lopen, kun je het plastic afval tussentijds opslaan. Maak bijvoorbeeld een aparte plek in de keuken, waar je tijdelijk het plastic afval verzamelt. Zo hoef je dagelijks maar een keer naar de plastic afvalzak te lopen.

Haal producten van de markt

Is het je wel eens opgevallen dat er op de markt veel minder plastic wordt gebruikt om producten in te verpakken. In de meeste gevallen wordt er op de markt gebruik gemaakt van papieren zakken. Kip, brood en fruit wordt vaak meegegeven in papieren zakken en dit is beter voor het milieu. Wanneer je wat vaker boodschappen haalt op de markt, haal je minder plastic in huis en hiermee wordt scheiden dus weer makkelijker, zoals beschreven bij tip 1.