Mensen hebben steeds meer aandacht voor een tiny house. Een piepklein huisje, met alles wat je nodig hebt, in een rustige en natuurlijke omgeving. Het huis is klein, maar praktisch ingericht, milieuvriendelijk en betaalbaar. Daarnaast levert het huis een strijd tegen klimaatverandering. Het Tiny House heeft inmiddels dus heel wat harten veroverd. Zo waren er 2 jaar geleden nog amper tiny houses op Nederlandse bodem te vinden nu lijken ze overal op te duiken.

Klein wonen in een tiny house en streven naar een compact bestaan. Een tiny house is een huis wat vaak niet groter is dan 20 m2. Het waarborgt de essentiële levensbehoeften zoals een plek om te slapen, koken en wassen. Sommige staan op wielen en sommige staan vast op de grond.

Besparing

Door zijn compactheid is de woning ook een stuk efficiënter. In de koude wintermaanden hoef je maar een kleine ruimte warm te houden en er zijn minder lampen nodig om het huis te verlichten. Dit maakt de woning energiezuinig.

Met een klein en compact huisje blijven de kosten bescheiden. De drempel is dan ook lager om te kiezen voor de nieuwste, duurzame materialen en technieken: de kosten zullen niet zo snel de pan uit rijzen. Kies bijvoorbeeld voor duurzaam hout van de lokale ondernemer en maak gebruik van goede isolatietechnieken.

En niet te vergeten, stel je eens voor hoe snel je met een stofzuiger door zo’n huisje heen bent. Je kunt je haast afvragen of je er een nodig hebt.

Duurzame architectuur

Duurzame architectuur kan op verschillende manieren worden benaderd. De ene architect zal bij het ontwerpen de nadruk leggen op het gebruiken van duurzame materialen, de ander zoekt naar manieren om duurzame oplossingen. Denk hierbij aan zonnepanelen, een zonneboiler of een groen dak.

Zo heb je ook een eco Tiny House die inspeelt op de wens om kleiner te wonen met een minimale hoeveelheid aan spullen. Het is de bedoeling dat een eco Tiny House een volwaardige woning is en van alle gemakken en comfort is voorzien. De woning wordt opgebouwd uit duurzame, natuurlijke materialen zoals hout, houtisolatie en leemstuc. 

Wat kost een tiny house?

Je zou denken dat je veel geld kunt besparen door zeer klein te gaan wonen. Maar vergis je niet, tiny houses kunnen erg duur zijn.

Een kant en klaar Tiny House heb je vanaf ongeveer € 40.000 tot.. Oneindig veel. Er zijn verschillende dingen waarvan de prijs afhankelijk is. Wil je een Tiny House On Wheels, dan moet je de kosten van een gekeurde trailer meenemen. Hoe groot moet je huisje worden, wil je bio-based bouwen? Welke eisen stel je aan het interieur? Je kan het zo duur maken als jij zelf wil.