Duurzamer leven klinkt misschien saai of ingewikkeld, maar het tegendeel is waar. Met simpele aanpassingen in je dagelijkse keuzes kun je jouw ecologische voetafdruk namelijk verkleinen. Lees hier drie tips om duurzamer te leven.

Koop bewust

Het grootste deel van onze onzichtbare impact wordt veroorzaakt door alle spullen die we kopen. In westerse landen consumeren we snel en veel en dit kost veel materialen die aan de andere kant van de wereld worden gewonnen. Een belangrijke stap naar een duurzamer leven is dan ook om je bewuster te worden van wat je koopt. Hoe pak je dat aan? Bedenk om te beginnen bij elke aankoop of je deze wel echt nodig hebt. Heb je werkelijk elke maand een nieuwe broek nodig? Of heb je er eigenlijk nog wel genoeg in je kast hangen?

Eet vegetarisch

Het eten van vlees is erg slecht voor het milieu vanwege de enorme CO2-uitstoot die gepaard gaat met de productie van vlees. Probeer dus eens wat minder vlees te verwerken in jou gerechten. Kies bijvoorbeeld voor een portie extra groente. Dit is niet alleen gezond, maar ook beter voor het milieu. Kan je echt niet zonder een stukje vlees bij het avondmaal? Ga dan voor vleesvervangers. Deze smaken tegenwoordig steeds meer naar echt vlees. Hello Fresh biedt veel vegetarische gerechten aan, waarbij je niet het idee hebt dat je vegetarisch eet. Dit is een goede optie als je geen inspiratie hebt voor een maaltijd zonder vlees.

Voorkom voedselverspilling

Nederlanders gooien per jaar gemiddeld 34 kilo eten weg. Je kunt dit voorkomen door bijvoorbeeld een boodschappenlijstje te maken als je naar de supermarkt gaat. Zo voorkom je dat je thuiskomt met onnodige producten. Daarnaast kun je restjes van een gerecht invriezen en overgebleven groentes verwerken in een soep.

Vlieg niet, minder of compenseer je vluchten

Vliegen veroorzaakt veel uitstoot van broeikasgassen. Een retourtje New York zorgt bijvoorbeeld voor een uitstoot van 1,77 ton CO2. Dat staat gelijk aan 18 procent van het jaarlijkse energieverbruik van een Nederlands huishouden! Voor een duurzamer leven is het dan ook van belang om alleen te vliegen als het écht nodig is. Reis in plaats daarvan met de trein binnen Europa. Kies je toch voor een vliegreis? Boek dan via FlyGRN, zodat CO2-compensatie bij de vluchtprijs zit inbegrepen.