Duurzaam leven hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Duurzaam leven is beter voor het milieu, de toekomstige generatie en ook vaak voor je portemonnee. Duurzaamheid sluit dus perfect aan bij de leefstijl van studenten. Met deze handige tips kost het je weinig moeite om duurzamer te gaan leven en je steentje bij de dragen aan een betere wereld.

Duurzaam reizen

Een studenten-ov is een groot begrip onder de studenten, toch is dit niet duurzaam en ook minder gezond. Met de ov is het makkelijk om voor elke paar meter de bus te pakken, maar wat als je dit nou omruilt voor de fiets. Het is beter voor je conditie en zo krijg je ook een beetje mee van het natuur om je heen.

Digitale boeken

Tuurlijk zijn de universiteiten en hogescholen vandaag de dag zelf al veel bezig met verduurzaming. Maar het kan altijd beter. Zo worden er vaak nog boeken aanbevolen op scholen waar vaak ook een digitale versie van beschikbaar is. In een PDF of E-book versie kun je vaak op je tablet of notebook ook markeringen aanbrengen, dus een papieren versie is daar niet meer voor nodig! Zo bespaar ik per jaar honderden pagina’s papier. 

Eet lokaal

Hier bedoelen we niet mee dat je vaker moet gaan uiteten, maar dat je lokale producten moet gaan kopen. Zoek de markt op! Daarnaast is bijna niets daar voorverpakt, goedkoper en kan je voedsel zoals aardappels en uien per stuk kopen. Doordat je dus lokale producten koopt draag je bij aan het verminderen van uitstootgassen door transport en je helpt je lokale middenstand een handje.

Verminder je afval

Het is algemeen bekend dat we het gebruik van plastic afval echt moeten gaan verminderen. Daarom is het een stuk duurzamer om voor een herbruikbare beker voor je koffie naar de AH to go te gaan. Daar heb je al een beker voor 8 euro. Deze beker is ideaal, na gebruik kun je ‘m namelijk opvouwen en neemt die nauwelijks plek in in je tas. Als we het toch over drinken hebben: koop een drinkfles. Herbruikbare drinkflessen zijn zelfs verkrijgbaar op de Universiteit, voor nog geen 3 euro heb je er eentje!