Voor grote bedragen is via Apple pay betalen al langer de norm. Maar ook voor kleinere uitgaven hebben we binnenkort in principe geen contant geld meer nodig. Contactloos betalen vergemakkelijkt veel uitgaven. Nieuwe technologieën, zoals contactloze kaarten en betaalapplicaties voor smartphone en smartwatch, versnellen die trend.

Nieuwe trend

In de supermarkt of de schoenenwinkel staan we er al lang niet meer bij stil. In plaats van briefjes en munten neer te tellen om onze aankopen te betalen, halen we simpelweg een debet- of kredietkaart boven en rekenen zo snel en efficiënt af. Voor kleinere aankopen daarentegen, zoals een brood, een pintje of een krant, wordt wel nog vaak contant geld gebruikt. Maar ook daar is de trend volop aan het keren.

Apple Pay

Inmiddels kan het in ruim 95 procent van de Nederlandse winkels gebruikt kan worden, stelt de iPhone-maker. Klanten met een iPhone of Apple Watch kunnen overal afrekenen waar dat met een contactloze betaalkaart ook kan.

Momenteel is 85 procent van de Nederlandse betaalpassen geschikt voor Apple Pay. Hoe populair de betaaldienst in Nederland is, wil Apple niet zeggen. Deels is dat ook niet mogelijk volgens het bedrijf; Apple bewaart geen transactie-informatie van betalingen.

Creditcards

Nederlandse banken die Apple Pay aanbieden, gaan binnenkort ook creditcards ondersteunen met de betaaldienst. Nu werkt het in ons land alleen nog met gekoppelde pinpassen.

Covid-19

De corona-pandemie heeft de betaalgewoonten van de gebruikers aanzienlijk beïnvloed. Getuige daarvan de duidelijke doorbraak van contactloze oplossingen zoals Apple Pay en Google Pay. Klein geld is bijna niet meer nodig en zelfs niet altijd gewild. Men heeft liever dat je contactloos betaald.